Makedon Kulesi’nde asansörle zaman yolculuğu

Edirne Valisi Yunus Sezer, Makedon Kulesi’nin kentin önemli bir simgesi olduğunu vurgulayarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kentin Roma dönemine ait dört sur kulesinden biri olan Makedon Kulesi’nin 1870’li yıllarda saat eklenerek saat kulesi haline getirildiğini belirten Sezer, 1953 yılındaki depremde kısmi hasar gördüğünü dile getirdi.

Vali Sezer, kulede devam eden restorasyon çalışmalarına da değinerek şunları söyledi:

“Kule çevresindeki sur içi alanında kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Her kazıda yeni keşifler yapılıyor. Son çalışmalarda bir şapel, bir seramik atölyesi ve bir buzhane ortaya çıkarıldı. Bu bölge, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ait izleri barındırıyor.”

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan Makedon Kulesi, restorasyonun tamamlanmasının ardından arkeolojik gezi alanı olarak ziyaretçilere açılacak. Ayrıca Galata Kulesi’nde olduğu gibi kuleye ışıklandırma sistemi kurulacak ve içerisine asansör sistemi entegre edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Sürdürülen Restorasyon Çalışmaları

2021’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ikinci etabı devam ediyor. Kulede duvar ve zemin jeoradar çalışmaları yapılarak moloz taş duvar boşlukları enjeksiyon malzemesiyle güçlendiriliyor.

Arkeolojik alan ve kule ana yapısında eseri tehdit eden ot, bitki ve kökler temizlenerek orijinal derz ve harçlarla restore ediliyor. Ayrıca tehlike oluşturan elektrik hatları ve izinsiz eklentiler kaldırıldı.

Kazı çalışmaları sonucunda 10. yüzyıla ait şapel, Bizans seramik fırını, Osmanlı buzhanesi ve diğer çeşitli kalıntılar bulundu.

Makedon Kulesi’nin Tarihi ve Restorasyon Süreci

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 117-138 yılları arasında yaptırılan Makedon Kulesi, eski Edirne’yi çevreleyen surlar üzerinde yer alıyor ve bugüne kadar ayakta kalan nadir örneklerden biri.

Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa’nın 1867 yılında eklediği ahşap katlar ve saatlerle “saat kulesi” olarak adlandırılan yapı, bir dönem yangın gözlem kulesi olarak da hizmet vermiştir. 1953 depreminde büyük hasar gören kule, ardışık katlar ve saat bölümü nedeniyle estetik açıdan eleştirilmiş ve yıkılmıştır. Kule, 1990’lı yıllarda restore edilmiş ve çevresinde arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan “Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu” projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

SON DEPREMLER 25 HAZİRAN AFAD VE KANDİLLİ || İzmir ve Van güne depremle başladı! Deprem mi oldu? Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu?

Son depremler 25 Haziran Çarşamba yani bugün yurt genelinde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki yurtiçi ve komşu ülkelerde meydana gelen depremler AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından anbean kaydediliyor. Son olarak AFAD tarafından kaydedilen verilere göre 07.00’de İzmir Dikili açıklarında 2.7 büyüklüğünde ve saat 07.23’te Van Başkale’de 2.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 25 Haziran son depremler listesi…

Resmi Gazete kararları 20 Haziran 2025 | Bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? HSK kararı yayınlandı!

Bugünkü Resmi Gazete kararları 20 Haziran 2025 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı atama kararları, yönetmelikler, tebliğler ve AYM kararlarının yer aldığı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçim hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Kararı yer aldı. Buna göre HSK eski üyeleri Mehmet Akif Ekinci, İbrahim Kolcu ve Dr. Ömer Faruk Yıldırım Yargıtay Üyeliğine HSK eski üyesi Halil Koç ise Danıştay Üyeliğine seçildi. Ayrıca akademik personel alımı ve kamu memur alımı ilanları da Resmi Gazete’de yer aldı. Peki, bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? İşte, 20 Haziran Resmi Gazete kararları ve ayrıntılar.

14 Haziran Dünya ne günü? Gönüllü Kan Bağışçıları Günü nedir, nasıl ortaya çıktı?

Her yıl 14 Haziran, dünya genelinde hayat kurtaran bir iyilik hareketine adanmış özel bir gün olarak kutlanıyor: Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü. Kan bağışının hayati değerini vurgulayan bu gün, gönüllü bağışçıların fedakârlığını onurlandırırken, güvenli kan ihtiyacına dikkat çekiyor. Peki,14 Haziran Gönüllü Kan Bağışçıları Günü nedir, nasıl ortaya çıktı?

UNESCO Dünya Kültürel Mirası Geçici Listesi’ndeki Ornaş Kayalıkları definecilerin hedefi oldu

UNESCO Dünya Kültürel Mirası Geçici Listesi’ndeki Ornaş Kayalıkları definecilerin hedefi oldu

YAZ TATİLİ 2025⏱️SAYAÇ || Okullar ne zaman kapanacak 2025 yaz tatili geri sayım… MEB karneler ne zaman alınacak, okullar erken mi kapanıyor?

Karneler ne zaman alınacak, okullar ne zaman kapanacak 2025 yaz tatili için geri sayıma başlayan milyonlarca veli ve öğrencinin gündeminde yer almaya devam ediyor. Haziran ayı ile binlerce öğrenci ve veliler tarafından okullar ne zaman kapanacak sorgulamaları arttı. Okulların kapanış tarihi, Kurban Bayramı tatili tarihlerinin netleşmesiyle birlikte gündemde yer alıyor. Kurban Bayramı tatili bu hafta başlayacak. “Bu yıl okullar ne zaman kapanıyor, erken mi kapanacak?” sorusu milyonlarca kişi tarafından araştırılmaya başlandı. 2025 karnelerin alınmasıyla birlikte öğretmenler, öğrenciler 3 aylık yaz tatiline başlayacaklar.Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet sayfasından da açıklama yapıldı. Peki, yaz tatili ne zaman erken mi başlıyor, karneler ne zaman, saat kaçta verilecek? Okulların kapanmasına kaç gün kaldı? 2024 – 2025 Eğitim ve Öğretim Takvimi yaz tatili tarihi

Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali yaklaşık 1 milyon ziyaretçiyi ağırladı

Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali yaklaşık 1 milyon ziyaretçiyi ağırladı