Tütün ve alkolde teminat tutarları yükseltildi

Tütün ürünleri sektöründe, tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kağıdı, sigara filtresi, alkol ve alkollü içkiler üreten işletmelerden alınacak teminat bedelleri belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda teminat bedelleri, söz konusu ürün gruplarında faaliyet gösteren işletmelerden tahsil edilecek. Sigara üretimi alanında yıllık tek vardiyada teorik üretim kapasitesi 20 milyar adede kadar olanlar için 57 milyon 572 bin lira, 20-40 milyar adede kadar olanlar için 64 milyon 768 bin lira, 40 milyar adetten fazla olanlar için ise 71 milyon 965 bin lira teminat talep edilecek.

Makaron üretimi kategorisinde ise yıllık tek vardiyada teorik üretim kapasitesi 3 milyar adede kadar olanlar için 57 milyon 572 bin lira, 3-4 milyara kadar olanlar için 64 milyon 768 bin lira, 4 milyar adetten fazla olanlar için ise 71 milyon 965 bin lira teminat alınacak. Benzer şekilde, diğer tütün mamulleri segmentlerinde de teminatlar belirlendi ve uygulanacak.

Alkollü içecek sektöründe ise, fermente alkollü içki üreticilerinden ve alkollü içki ithalatçılarından alınacak teminatlar da belli oldu. Teminat tutarları, faaliyet hacimlerine ve üretim kapasitelerine göre değişiklik gösterecek. Sektördeki firmaların proje revizyonu veya faaliyet hacimlerinin değişmesi durumunda teminat tutarları güncellenecek ve toplam teminat tutarı 71 milyon 965 bin lirayı aşamayacak şekilde uygulanacak.

Tütün ve tütün mamulleri sektöründeki işletmelerden alınacak teminatlar, sektördeki faaliyetlere göre belirlenmiş olup, yönetmelik kapsamında belirli istisnalar bulunmaktadır. İdareler, mahalli idareler ve kamu iktisadi teşebbüsleri gibi kuruluşlardan teminat talep edilmeyecek.

Related Posts

İslam Memiş’ten altın için ‘perşembe’ uyarısı: Önümüzdeki 6 ay içinde…

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, Merkez Bankası’nın perşembe günü açıklayacağı faiz kararına işaret ederek, “Önümüzdeki 6 ayda mevduat faizleri altın, gümüş ya da kripto kadar kazandırmayabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya’da 9 bin 636 Şirket Kapanma Riskiyle Karşı Karşıya

Almanya’da mevcut işletme sahipleri uygun devralıcı bulamazsa 9 bin 636 şirket kapanma riskiyle karşı karşıya.

Tekstilde kriz derinleşiyor: Konkordato başvuruları rekora ulaştı

Bu yılın ilk 7 ayında yaklaşık 300 tekstil ve hazır giyim firması konkordato ilan etti. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, yaşanan bu gelişmenin yalnızca konkordato ilan eden firmaları değil, tedarik zincirinde yer alan tüm şirketleri tehdit ettiğini vurguladı.

Türkiye’nin bölgesel demir yolu bağlantısını güçlendirecek projeye 2,4 milyar avroluk finansman

Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, Türkiye’nin iktisadi ve sosyal altyapısının güçlendirilmesi amacıyla Orta Vadeli Program’da belirlenen “kamu altyapı yatırımlarının etkinleştirilmesi” hedefi doğrultusunda adım atılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda …

Samsun Orman Köylüsü Ekonomiye Katkı Sağlıyor

Samsun’da çiftçiler tıbbi bitki, kestane ve trüf mantarı ile gelir elde ediyor; kırsal kalkınma destekleniyor.

Yurt dışı ÜFE haziranda yükseldi

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 3,42, yıllık bazda yüzde 28,38 artış gösterdi.