Almanya’da iş dünyasının güveni nisanda arttı

Almanya İş Ortamı Güven Endeksi Nisan Ayında Arttı

Münih merkezli Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), nisan ayı Almanya İş Ortamı Güven Endeksi sonuçlarını açıkladı. Yaklaşık 9 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, endeksin mart ayına kıyasla arttığı görüldü.

Sanayi ve ticarete ilişkin İş Ortamı Güven Endeksi, mart ayında 86,7 iken nisan ayında 86,9 puana yükseldi. Piyasa beklentilerinin aksine endekste artış yaşanması, Alman ekonomisinin olumlu bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Ifo’nun verilerine göre, Almanya’da Ifo Beklentiler Endeksi 87,7’den 87,4 puana gerilerken, Mevcut Durum Endeksi ise 85,7’den 86,4’e yükseldi. Bu durum, şirketlerin mevcut durumlarından daha memnun olduğunu gösterirken, beklentiler konusunda tedirgin olduklarını ortaya koyuyor.

Açıklamada Alman imalat sektöründe güvenin nisanda azaldığı belirtilirken, Ifo Başkanı Clemens Fuest, şirketlerdeki belirsizliğin arttığını ve ekonominin türbülansa hazırlandığını vurguladı.

Tarife savaşları ve küresel ticaret endişelerinin Alman ekonomisini olumsuz etkilediği vurgulanırken, ülkenin özel sektörünün nisanda faaliyetlerde daralma yaşadığına dikkat çekildi. Mart ayında 51,3 olan Bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi nisanda 49,7’ye gerileyerek büyüme sinyallerini kaybetti.

Alman ekonomisinin diğer ülkelere göre daha fazla imalata bağımlı olduğu ve üretimdeki zayıflığın kırılganlığını artırdığı belirtilirken, 2024 yılının tamamında ekonominin daralmaya devam ettiği bilgisi paylaşıldı.

Almanya Merkez Bankası raporunda, ekonominin zorlu bir dönemden geçtiği ve yeni oluşacak koalisyon hükümetinin ekonomik istikrara odaklanması gerektiği vurgulandı.

Related Posts

Bakan Kacır’dan yerli yapay zeka açıklaması: Uygulamaları hayata geçireceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, gelecek dönemde, Türkçe verilerle zenginleştirilen, Türkiye’nin ilk temel yapay zeka büyük dil modelini kullanıma sunacaklarını belirterek, “Yerli ve özgün yapay zeka modelleri geliştirilmesinin önünü açacak uygulamaları hayata geçireceğiz.” dedi.

İletişim kesintileri tepki çekmişti: Bakan Uraloğlu GSM operatörleriyle görüşecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, deprem sonrası iletişim aksaklıklarıyla eleştirilen GSM operatörleriyle bir araya gelecek. Toplantıda altyapı sorunları ve çözüm önerileri ele alınacak.

EYT, SSK, Bağ-Kur… Emeklilik planlamasında kritik 15 kural

SGK sisteminde emeklilik, sigorta başlangıç tarihinden son ödenen prim gün sayısına kadar birçok değişkene bağlı olarak şekil alıyor. SGK uzmanı Özgür Erdursun, milyonlarca çalışanı ilgilendiren emeklilik planlaması ile ilgili detayları köşe yazısında ele aldı.

Deprem çantası ve çadırlarına saatler içinde zam yapıldı

İstanbul Silivri’de meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından e-ticaret platformlarında depremle ilgili ürünlere yoğun talep oluştu. Vatandaşlar tedbir amaçlı alışverişe yönelirken, bazı satıcıların fiyatları aniden yükseltmesi tepki çekti.

TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasında sıkı duruşa odaklanacaklarına işaret etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Karahan, değişen dış ortamın ülkelerin para politikası çerçevesi açısından yeni zorluklar doğurduğunu belirterek, bu dönemde sıkı parasal duruşa odaklanmayı sürdüreceklerini ifade etti.

İstanbul depremi sonrası satılık ve kiralık ilanlarda fiyat artışı! Bakanlık harekete geçti

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul’daki depremin ardından satılık ve kiralık ev ilanlarında yapılan fahiş fiyat artışlarına karşı harekete geçildiğini duyurdu. Gürcan, “Vatandaşın zor anından faydalananlara göz yummayacağız” diyerek, haksız artış yapan kişi ve firmalara idari yaptırımların gecikmeksizin uygulanacağını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir