Altının şifresi çözüldü

Evrendeki Altının Kökeni Eski Bir Sırrı Çözebilir

Bilim insanları, evrendeki altının kökenine dair uzun süredir çözülemeyen bir sırrı aydınlatmış olabilir. Yapılan yeni araştırmalar, ağır elementlerin, özellikle altının, evrenin başlangıcında oluşmaya başladığını gösteriyor.

Araştırma, olağanüstü yoğun magnetarlara odaklanıyor. Bu nadir nötron yıldızlarının yaydığı devasa radyasyon patlamalarının, özellikle “yıldız depremleri” olarak bilinen olaylar sırasında ağır elementlerin uzaya fırlamasına neden olduğu keşfedilmiştir.

Yayınlanan bu çığır açıcı araştırma, “altın ilk nerede ve nasıl oluştu?” gibi yıllardır cevaplanamayan bir soruya ışık tutmaktadır.

Altın, Evrenin Başlangıcında Oluşabilir

Daha önce bilim insanları, kara delik ve nötron yıldızı çarpışmalarının ağır elementlerin oluşumunda rol oynadığını biliyordu. Ancak bu tür çarpışmaların evrenin erken dönemlerinde gerçekleşemediği düşünülüyordu. Ancak son yapılan araştırmalar, magnetarlardan gelen dev patlamaların altın üretme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.

20 Yıllık Teleskop Verilerinden Yeni Bir Teori

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından toplanan 20 yıllık veriler incelendiğinde, magnetarlardan gelen dev patlamaların erken evrende altın oluşturabileceği öne sürülmektedir. Nötron yıldızlarının dış katmanlarından uzaya saçılan maddelerin ağır elementler içerdiği düşünülmektedir.

Araştırmacılar, Samanyolu Galaksisi’ndeki magnetarların demirden daha ağır elementlerin %10’unu bile üretebileceğini savunuyorlar.

Araştırmalar Devam Ediyor

2004 yılında kaydedilen son magnetar patlaması, ancak zayıf bir gama ışını olarak tespit edilebilmiştir. Bilim insanları, eski kayıtları inceleyerek daha fazla bilgi edinmeye çalışırlarken, NASA’nın 2027’de fırlatacağı COSI teleskobuyla bu dev patlamaların daha detaylı bir şekilde incelenmesi hedeflenmektedir.

Related Posts

Windows 12 bekleyenlere kötü haber: Windows 11 25H2 geliyor

Microsoft yaptığı açıklama ile Windows 11 25H2 sürümünün bu yıl sonuna doğru yayınlanacağını açıkladı. Hali hazırda kullanılan işletim sisteminin bu yeni sürümü Windows 12’nin gecikeceği anlamına geliyor.

Tesla dünyada bir ilke imza attı

Tesla’nın resmî X hesabından yapılan açıklamada yer verilen videonun devrim niteliğinde adımların ilk sinyali olup olmayacağını merak edilirken, teknoloji tutkunları atılan adıma büyük ilgi gösterdi. Yapılan paylaşımda; ‘’Dünyanın ilk otonom araç …

Yapay zeka Pokémon oynarken panikledi: Öyle hamleler yaptı ki Google bile şaşırdı

Düşünsenize, bir yapay zeka Pokémon oynuyor. Üstelik canlı yayında. İlk başta “her şeyi kusursuz yapar” diye düşünüyorsunuz, değil mi? Ama işler öyle gelişmiyor…

Xiaomi Open Headphones Pro modelini tanıttı

Xiaomi yeni ürünlerini tanıtmıştı. Bunlardan biri de Open Headphones Pro oluyor.

57 yıldır ölü olan NASA uydusu Dünya’ya gizemli bir sinyal gönderiyor

Sadece üç yıl görev süresi olan ve 57 yıldır kullanılmayan Relay-2 uydusundan gelen ve sadece 30 nanosaniye süren güçlü radyo sinyalleri kafaları karıştırdı.

NASA paylaşmıştı… Yıllar önceki fotoğraftaki detay tartışmaları alevlendirdi

NASA’nın Mars’taki Curiosity keşif aracı tarafından 2013 yılında çekilen bir fotoğraf, yıllar sonra dikkat çekici bir tartışmayı yeniden gündeme taşıdı: Mars’ta yaşam olabilir mi? Fotoğrafta, yüzeyden yükselmiş ve mantarı andıran bir şekil görülüyor. Bu görüntü, bazı sosyla medya kullanıcıları tarafından “Yaşam bulundu!” şeklinde yorumlandı.