Aptallaşıyoruz! Nedeni de ortaya çıktı

İnsan Bilişsel Yeteneklerinde Gerileme Endişe Verici Boyutlara Ulaşıyor

Son zamanlarda, insanların bilişsel yeteneklerinde endişe verici bir gerileme eğilimi gözleniyor. Dailygalaxy’in haberine göre, dikkat sürelerinin kısalması, problem çözme becerilerinin zayıflaması ve muhakeme yeteneklerinin kötüleşmesi, “Gerçekten aptallaşıyor muyuz, yoksa bu daha derin bir değişimin işareti mi?” sorusunu akıllara getiriyor.

Michigan Üniversitesi’nin Geleceği İzleme çalışması ve Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) gibi araştırmalar, özellikle genç nesillerde bilişsel becerilerde belirgin bir düşüşü ortaya koyuyor. Gençler, odaklanma ve bilgi işleme gibi temel görevlerde giderek daha fazla zorlanıyor.

Gençlerin okumaya daha az zaman ayırıp dijital ekranlarda daha fazla vakit geçirme eğiliminde olduğu Financial Times’ın raporlarına yansımış durumda. Uzmanlar, medya tüketimindeki bu değişimin bilişsel yeteneklerdeki düşüşün arkasındaki temel nedenlerden biri olduğunu belirtiyor.

Amerikalıların yalnızca %37,6’sının bir yıl içinde bir roman veya kısa öykü okuduğunu ortaya koyan National Endowment for the Arts’ın 2022’deki çalışması, okuma alışkanlıklarının da azaldığını gösteriyor. Bu oran, 2017’de %41,5 iken, 2012’de %45,2 idi.

Yeni teknolojilerin hayatı kolaylaştırmasına rağmen, bilişsel işlevler üzerindeki etkileri giderek daha belirgin hale geliyor. Sosyal medyadaki aşırı ekran süresinin, sözlü ve bilişsel becerilere zarar verebileceğine dair araştırmalar bulunuyor.

Ekranların Etkisiyle Bilgiyi Hatırlamak Zorlaşıyor

Uzun süre ekranlara maruz kalmanın, konsantrasyonu ve bilgiyi hatırlamayı zorlaştırdığı biliniyor.

Dijital çağın, derin düşünme ve sürekli odaklanma gerektiren görevleri yapma konusunda beyinleri zorladığı düşünülüyor. Özellikle genç nesillerin ekranlara olan bağımlılığı, gelecekte entelektüel potansiyellerini kısıtlayabilir.

Bilişsel yeteneklerdeki bu gerileme sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde değil, OECD’nin 2023 raporuna göre diğer ülkelerde de gözlemleniyor. Amerikalı yetişkinlerin %34’ünün en düşük sayısal beceri seviyelerinde puan aldığı belirtiliyor. Bu oran bir önceki yıla kıyasla artış göstermiş durumda.

Bu eğilimler sadece okuma alışkanlıkları veya ekran süresiyle sınırlı değil. İnsanların bilgiye kolay erişebilmesi, derin düşünme yerine hızlı ve yüzeysel bilgilere güvenmelerine neden oluyor. Bilişsel yeteneklerdeki bu değişim, teknolojinin rolünün yeniden değerlendirilmesini gerektiriyor.

Related Posts

Windows 11’in gizemli “inetpub” klasörü, o kadar da masum değilmiş

Microsoft’un son güncellemeyle beraber Windows 11’li sistemlerde oluşturduğu gizemli “inetpub” klasörü, bir sorunu çözerken daha büyük bir soruna yol açmış olabilir.

Luksor Dikilitaşı’nın gizemi: Üzerinde bilinmeyen yedi yeni gizli mesaj bulundu

Mısır’ın görkemli tarihinin Paris’teki temsilcisi Luksor Dikilitaşı, üzerindeki karmaşık hiyerogliflerle binlerce yıldır gizemini koruyor. Ancak Mısır bilimci Dr. Jean-Guillaume Olette-Pelletier’in sıra dışı incelemeleri, anıtta daha önce fark edilmemiş yedi gizli mesajı gün yüzüne çıkardı.

Nintendo Switch 2 yok satıyor: Stoklar tükendi

Nintendo’nun yeni nesil oyun konsolu Switch 2, henüz piyasaya sürülmeden büyük bir başarıya imza attı. 24 Nisan’da ABD ve Kanada’da ön siparişe açılan cihaz, büyük perakendecilerin tümünde tükendi. Hatta ön sipariş davetiyeleri birçok kullanıcıya …

WhatsApp mesajlarınız artık daha “özel”

WhatsApp’ın duyurduğu yeni özellik, kullanıcıların sohbetlerinin gizliliğini biraz daha artırıyor.

Snapdragon 8s Gen 4’lü Redmi Turbo 4 Pro tanıtıldı: 7550 mAh pil ile geliyor!

Xiaomi, Snapdragon 8s Gen 4 işlemcili ilk telefon olan Redmi Turbo 4 Pro’yu Çin’de piyasaya sürdü. 7550 mAh’lik dev batarya ile gelen telefon neler sunuyor bir göz atalım. Redmi Turbo 4 Pro, 6,83 inç büyüklüğe ve 120 Hz yenileme hızına sahip …

Dünyanın en büyük otomobil taşıma gemisi ilk seferine çıkıyor

BYD, 9.200 araç kapasiteli dünyanın en büyük otomobil taşıma gemisi BYD Shenzhen’i ilk seferine çıkarmaya hazırlanıyor. Rota Brezilya!                           Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir