Feminist hareket ayakta kalma mücadelesi veriyor: Finansal kriz derinleşti, kaynaklar tükeniyor

Kadın ve LGBTİ+ Örgütleri Finansal Kriz Tehdidiyle Karşı Karşıya

Türkiye’de kadın ve LGBTİ+ örgütleri, finansal kriz tehdidi altında. Özellikle Trump yönetimiyle birlikte ABD’nin, uluslararası fon kaynaklarını kesmesi, feminist örgütler üzerinde baskı oluşturuyor. Siyasi baskılar, yerel kaynakların yetersizliği ve uluslararası desteğin azalması, kadın hakları savunucularının sürdürülebilir ve bağımsız kaynaklara erişimini güçleştiriyor.

Kadın Hakları Örgütlerinin Geleceği Risk Altında

BM Kadın Birimi’nin verilerine göre, kriz ortamlarında çalışan kadın hakları örgütlerinin ve kadınların liderlik ettiği örgütlerin yarısının önümüzdeki altı ay içinde kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Bu durum, milyonlarca kişi için sağlanan yaşamsal desteğin kesilme tehlikesi oluşturuyor.

Silva Türkiye Kadın Fonu, “Türkiye’deki Feminist Örgütler İçin Dönüştürücü, İşbirliğine Dayalı, Feminist ve Hesap Verebilir Fon Ekosistemi İnşa Etmek” başlıklı yeni araştırmasını paylaştı. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği mücadelesine katkı sağlayan elçilik temsilcileri, özel sektör ve hareketten feministlerle görüşmeler gerçekleştirildi.

Uzun Vadeli ve Bağımsız Kaynaklar Zor Elde Ediliyor

Yapılan araştırmaya göre, Türkiye’deki feminist örgütler uzun vadeli ve bağımsız kaynaklara erişim konusunda zorluk çekiyor. Siyasi baskılar, yerel kaynakların yetersizliği ve uluslararası desteğin azalması, feminist örgütlerin finansman açısından sıkıntı yaşamasına neden oluyor.

Silva Türkiye Kadın Fonu, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğine inanan ve yatırım yapmayı düşünen kurumsal ve bireysel bağışçılara feminist örgütleri desteklemeleri çağrısında bulundu. Ayrıca, dönüştürücü değişim yaratanlara güç ve kaynak sağlamaları için özel sektör temsilcileri ve bireylerin feminist örgütlenmeleri desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Projeler Dünya Çapında Etkili

30’dan fazla ülkeyi kapsayan projeler, feminizmin finansmanını yeniden düşünerek küresel sistemleri eşitlik ve adalet amacıyla dönüştürmeyi hedefliyor. Sürdürülebilir finansal mimari oluşturmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek amacıyla yapılan çalışmalar, gelecekte finansman krizlerine çözüm sunmayı hedefliyor.

8-10 Ekim 2025 tarihlerinde Madrid’de düzenlenecek “Financing for Feminist Futures” Konferansı’nda konuyla ilgili daha detaylı bilgiler sunulacak.

Related Posts

ABD’den 7 ülkeyi alarma geçiren karar

New York borsası, haftanın yeni işlem gününe yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,4 değer kazanarak 44.418,70 puana çıkarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,41 artışla 6.251,06 puana, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi ise yüzde 0,58 …

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Palandöken: Kredi kartı komisyon farkı esnafın kazancını eritiyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının ürün tedarikinde yarattığı eşitsizlik ve kredi kartı komisyonlarını esnafa yıkmasının, sigara satışını esnaf için sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Palandöken’e göre bu durum hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …