Konkordato artışından bile korkunç: Batıyorlar!

Türkiye ekonomisi zor günler geçiriyor. Yapılan analizler, durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Son bir yılda konkordato ve iflas vakalarındaki artış, iş dünyasında endişe yaratıyor. 2025’in ilk yarısında konkordato ilan eden şirket sayısı bir önceki döneme göre %108 artarak 1.259’a yükseldi. Aynı zamanda, kesin mühlet alan firmaların sayısında %227’lik dikkate değer bir artış yaşandı.

İflas Eden Firmaların Sayısında Yükseliş

2024’ün ilk altı ayında 605 konkordato ilanı yapılırken, 2025’in aynı döneminde bu sayı iki katına çıkarak 1.259’a yükseldi. Kesin mühlet alan firmaların sayısı ise 251’den 822’ye yükseldi. Bu durum, şirketlerin sadece borçlarını ödeyememelerini değil, aynı zamanda yapılandırma sürecinde ciddi zorluklarla karşılaştıklarını gösteriyor.

İflas eden firmaların sayısı da aynı dönemde 48’den 96’ya yükseldi. Öte yandan, başarılı bir şekilde konkordato sürecini tamamlayan şirketlerin sayısı %22 azalarak 59’dan 46’ya geriledi. Bu da şirketlerin, yeniden yapılanma sürecinde başarı elde etmekte daha fazla zorlandıklarını gösteriyor.

Reddedilen Başvuruların Artışı

Reddedilen konkordato başvurularının sayısındaki artış da dikkat çekici. 2024’te 275 olan reddedilen başvuru sayısı, 2025’in ilk yarısında %101 artarak 553’e yükseldi. Bu artışın nedeni, firmaların başvuru şartlarını karşılayamaması, mali yapılarının zayıf olması ve yargı mercilerinin daha sıkı bir şekilde değerlendirme yapması olarak değerlendiriliyor.

Ekonomistlerin Değerlendirmesi

Haber Global‘e konuşan Ekonomist Özlem Derici Şengül, yaşanan ekonomik krizi şu şekilde yorumladı: “Yüksek finansman maliyetleri ve sıkı para politikaları, şirketleri ciddi şekilde zorluyor. 2026 yılına kadar bir nebze rahatlama bekliyoruz, ancak 2025’in ikinci yarısı da zor geçecek.” Şengül’e göre, özellikle rekabetçi sektörlerde, yükselen maliyetler ve dış operasyonlara olan ilgi firmaları büyük baskı altına alıyor.

İşletme ve Pazarlama Uzmanı Volkan Soykan, ekonomik kırılganlığın temel nedenlerinden birinin yüksek ithalat bağımlılığı olduğunu vurguladı: “İhracatın %4,1 artmasına rağmen, dış ticaret açığı %38,8 artarak 8,2 milyar dolara ulaştı. Döviz kuru dalgalanmaları, firmaların maliyetlerini yükseltiyor ve krediye erişimi daha da zorlaştırıyor.” Soykan’a göre, bu durum, firmaların mali sıkıntılar içinde konkordato ilanını çıkış yolu olarak görmelerine sebep oluyor.

Related Posts

İstanbul’da yaşam maliyeti uçtu: 4 asgari ücreti aştı!

İstanbul’da geçim maliyeti her geçen ay yükselmeye devam ediyor. Yaşam giderlerindeki artış, kentte yaşayan ailelerin bütçesini zorlamayı sürdürüyor. Uzmanlar, bu durumun yakın vadede kalıcı hale gelebileceğini belirtiyor.

Gazilere yüzde 50 doğal gaz indirimi

‘Terörsüz Türkiye’ kapsamında çalışmalar devam ederken sürece karşı çıkılmaması için iktidar bir adım attı ve şehit aileleri ve gazilere doğal gaz indirimi getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 55 bin 479 TL, Bakan Şimşek’e 51 bin 821 TL, emekliye 2 bin 412 lira zam

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 55 bin 479 TL, Bakan Şimşek’e 51 bin 821 TL, emekliye 2 bin 412 lira zam

Bakan Kacır Gaziantep’te iş insanları ile bir araya geldi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kilis temaslarının ardından geldiği Gaziantep’te Sanayi Odası’nda sanayici ve iş insanlarıyla bir araya geldi.

Adana’da şaşırtan durum: Kilosu 1 TL’ye düşen karpuz markette 14 TL

Türkiye’nin karpuz ihtiyacının 4’te 1’ini karşılayan Adana’da, ürünün kilosu halde 1 TL’ye kadar düştü. Düşüşe rağmen bazı marketlerde karpuz fiyatının 14 TL olduğu görüldü. Aradaki fiyat farkına üreticiler ile komisyoncular tepki gösterirken …

Zam oranı belli oldu: Kök aylıklar yükseldi

Zam oranı belli oldu: Kök aylıklar yükseldi