Sivas’ın 60 yıllık anıtı, “Sivas Kongresi ve Atatürk Anıtı”nın yenilenmesi için çalışma başlatıldı
Sivas Kongresi ve Atatürk Anıtı’nın Tarihi Yeniden Canlandırılıyor
Sivas’ın tarihi dokusunu simgeleyen “Sivas Kongresi ve Atatürk Anıtı”, 60 yıl önce halkın yardımlarıyla inşa edilmiş önemli bir yapıdır. Turuncu renkteki taşlardan yapılan bu anıt, Sivas Kongresi’nin ruhunu yansıtan detaylarla donatılmıştır. Ancak yılların etkisiyle aşınan anıt, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) tarafından yenilenmek üzere ele alınmıştır.
Sivas Kongresi ve Atatürk Anıtı’na Yeniden Can Veriliyor
Atatürk’ün 1919’da Cumhuriyet’in temellerini attığı Sivas Kongresi’ne ev sahipliği yapan Sivas, Anıtı ve Kongresi ile anılmaktadır. 60 yıl önce yapılan bu anıt, Sivas’ın simgelerinden biri haline gelmiştir. 1964 yılında kurulan “Sivas Kongresini Abideleştirme Derneği” tarafından inşa edilen bu anıt, Dönemin Belediye Başkanı Ahmet Durakoğlu’nun liderliğinde hayata geçirilmiştir.
- Sivas’ın Tanıtımı İçin Önemli Bir Eser: Anıt Taşları
4 Eylül 1919’da gerçekleşen tarihi kongrenin yapıldığı Sivas Lisesi yakınlarında bulunan anıt alanı, turuncu renkteki taşlarla donatılmıştır. Bu taşlar, Sivas’a özgü kırmızı ve kahverengi tonlardaki taş ocaklarından temin edilmiştir. Bugün Atatürk Anıtı olarak bilinen bu yapı, Sivas’ın tarihini ve kültürünü yansıtmaktadır.
- Anıtta Zamanı Geri Saran Detaylar
Anıtın taş sütununda, kongre sürecindeki detaylar farklı boyutlarda ve renklerde tasvir edilmiştir. Anadolu kadınlarını simgeleyen bir rölyef ve birlik beraberlik vurgusu yapan detaylar, anıtın özgün yapısını korumaktadır. Yıllar içinde aşınan taşlar, günümüzde yenilenerek korunmayı beklemektedir.
Kentimin Simgesi: Sivas Kongresi ve Atatürk Anıtı
Anıtın yapımı döneminde 300 bin liraya mal olmuş ve valilik, belediye, tümen Komutanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası gibi kurumların maddi desteğiyle tamamlanmıştır. Ayrıca halkın da katkılarıyla tamamlanan anıt, şimdi yenilenme sürecine girmiştir.
Yenilenme Çalışmaları Hız Kazanıyor
Sivas Kent Konseyi Başkanı Ahmet Necip Günaydın, anıtın 60 yıl içinde aşındığını belirterek, yenileme çalışmalarının önemine dikkat çekmiştir. Tarihi anıtın, Sivas için önemli bir sembol olduğunu vurgulayan Günaydın, bu yapıya gereken önemin verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Yenileme çalışmalarının kısa sürede tamamlanması planlanmaktadır.
Kuantum bilgisayarlar tüm şifreleri kırabilir mi? – Prof. Zafer Gedik anlatıyor
|