Yabancı Çobanlar İçin Yeni Düzenleme

Ağrı İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Nuri Samancı’nın Açıklamalarıyla Çoban Sorununa Çözüm Geliyor

Ağrı İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Nuri Samancı, Doğu illeri ve hayvancılık sektörün yıllardır kanayan yarası olan çoban sıkıntısına yönelik önemli bir gelişmeyi kamuoyuyla paylaştı.

Samancı, Ağrı İl Göç İdaresi Müdürü İhsan Şeker’i ziyaret ederek yürürlüğe giren yeni yasa hakkında istişarelerde bulundu. Başkan Samancı, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, uzun süredir merkez birlik ve Genel Başkan Nihat Çelik’in girişimleriyle yürütülen çalışmaların meyvesini verdiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın ortak çalışmaları sonucu yabancı uyruklu çobanlar için yasal düzenleme tamamlandı.

Yeni uygulamaya göre, yabancı uyruklu – özellikle Afganistan kökenli – çobanlara kimlik verilecek ve çalıştıkları işletmeler üzerinden sigorta işlemleri gerçekleştirilecek. Bu sayede çobanlar, kendi ülkelerine rahatlıkla gidip gelebilecek, evli olanlar eş ve çocuklarını Türkiye’ye getirebilecek.

Başvuru Süreci ve Şartlar

Çoban istihdam etmek isteyen yetiştiriciler, çalıştıracakları kişiyle birlikte İl Göç İdaresi’ne başvurarak hayvancılık işletme belgesi, kayıtlı hayvan listesi ve kimlik fotokopisi ile dilekçe sunacaklar. Yapılacak güvenlik soruşturması ve saha tespiti sonrasında işlemler adım adım ilerleyecek. Çobanlara pasaport, çalışma izni ve SGK kaydı yapılacak. Ayrıca çobanların asgari ücretleri devlet tarafından karşılanacak. Ancak çobanların yalnızca hayvancılık sektöründe çalışmaları şart koşuluyor. Farklı işlerde çalıştığı tespit edilenler sınır dışı edilip bir daha Türkiye’ye alınmayacak.

Başkan Samancı, yapılan düzenlemenin sektöre can suyu olacağını vurgulayarak, “Yıllardır süren çoban sorununa çözüm getiren bu yasa bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir. Başta bakanlıklarımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor, devletimize şükranlarımızı sunuyorum” dedi. – ERZURUM

Related Posts

Samsun Orman Köylüsü Ekonomiye Katkı Sağlıyor

Samsun’da çiftçiler tıbbi bitki, kestane ve trüf mantarı ile gelir elde ediyor; kırsal kalkınma destekleniyor.

Yurt dışı ÜFE haziranda yükseldi

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 3,42, yıllık bazda yüzde 28,38 artış gösterdi.

Tuzla Köyü’ne Yangın Desteği

Yangında etkilenen Tuzla köyü üreticilerine 1 kamyon saman yardımı yapıldı.

Vodafone Türkiye’den 400ZR+ Hız Teknolojisi

Vodafone Türkiye, Cisco ile veri merkezlerinde 400ZR+ hız teknolojisini uygulamaya başladı.

ÖTV düzenlemesi meclisten geçti: Sıfır otomobilde kartlar yeniden dağıtılacak

TBMM Genel Kurulu’nda, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek, yasalaştı. Kabul edilen kanunla “kayıt dışılıkla mücadele edilmesi, vergi adaletinin güçlendirilmesi …

Memura büyük şok! Maaşlar yarıya düşecek

Memura ‘yarı zamanlı çalışma’ izni getiren düzenlenme, doğum ya da evlat edinme sonrasında çocukları ilkokula başlayana kadar yarı zamanlı çalışma hakkı, ücret ve kıdem tazminatı kaybını da beraberinde getirdi. Yarı zamanlı çalışma hakkından …